Luni, Mai 21, 2018

Ghidul Cumparatorului de bunuri din metale pretioase si/sau pietre pretioase

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) publica pe site-ul sau un Ghid al cumparatorului de bijuterii. Acest Ghid ofera sfaturi generale despre informatii pe care trebuie sa le luati in considerare inainte sa achizitionati bunuri din metale pretioase si pietre pretioase . Va prezentam inceputul acestui document, acesta putand fi accesat si citit integral pe http://www.anpc.gov.ro/anpc/anpcftp/ghid_bijuteri.pdf

Acest Ghid ofera sfaturi generale despre lucrurile pe care trebuie sa le luati in considerare inainte sa achizitionati bunuri din metale pretioase si pietre pretioase. Acest ghid ofera doar informatii generale si nu trebuie sa fie considerat ca o declaratie completa privind legislatia din acest domeniu.

Adresati-va ANPC sau OJPC local sau contactati un serviciu alternativ de sprijin pentru consumatori daca aveti nevoie de sfaturi mai detaliate.

Fie ca doriti sa faceti un cadou deosebit prietenei sau sotiei, fie ca va pregatatiti de casatorie, doriti sa faceti o investitie sau pur si simplu va plac bijuteriile, fiecare dintre consumatori poate ajunge la un moment dat in situatia de a cumpara obiecte din metal pretios sau pietre pretioase. Desigur, fata de toate celelalte produse pe care le cumparam in mod frecvent, piata bijuteriilor vehiculeaza preturi ridicate, prin urmare atentia spre informare si detalii trebuie sa fie cu atat mai mare.

Trebuie retinut ca proportional cu pretul si prejudiciile ce pot aparea sunt cu atat mai semnificative din punct de vedere financiar.

Piata produselor din metale pretioase si pietre pretioase este constituita nu numai din bijuterii, aceasta extinzandu-se si asupra unor obiecte de arta sau obiecte de lux atunci cand acestea detin parti componente sau sunt realizate din acest tip de material.

Prevederile legale in vigoare menite sa asigure o buna protectie consumatorilor la achizitionarea bunurilor de acest fel sunt O.U.G. 190/2000 privind regimul metalelor pretioase si pietrelor pretioase în România precum si OG 21/1992 privind protectia consumatorilor si alte acte normative specifice.

Cum va pregatiti inainte de achizitionare?

Fie ca doriti sa cumparati o bijuterie, un ceas din aur sau o piatra scumpa exista o serie de etape ce trebuiesc urmarite inainte de achizitionarea propriuzisa.

Motivatia

Primul pas ce trebuie urmarit atunci cand vreti sa cumparati astfel de produs este sa va decideti ce anume cautati sa cumperati. Intrucat discutam de obiecte scumpe, desigur raspunsul la intrebarea „CE VREAU?” trebuie sa urmareasca de fapt tipul produsului pe care doriti sa il achizitionati alaturi de suma de bani de care dispuneti.

Informarea

Odata ce v-ati decis ce anume cautati sa achizitionati, urmeaza sa va informati cum si ce poate oferi piata in conformitate cu cerintele dvs. Informati-va cat mai mult poti despre preturi, calitate, confidentialitatea comerciantilor.

Piata metalelor pretioase si a pietrelor pretioase este o piata deschisa, lipsita de bariere comerciale, de aceea informarea poarta un rol esential inainte de cumpararea propriu-zisa. Fie ca utilizati ca mijloc de informare materiale din reviste, reclame,internet sau sfaturile altora, cel mai important lucru care trebuie luat iei in considerare atunci cand cumparati acest tip de produse este increderea pe care o ofera furnizorul de astfel de produse. De exemplu unul din lucrurile pe care trebuie sa il luati in considerare referitor la increderea conferita de furnizor este autorizatia ANPC. Desfasurarea de operatiuni cu metale pretioase si pietre pretioase necesita conform legii o autorizare prealabila.

Lipsa unei autorizatii ridica de la sine suspiciuni asupra operatorului respectiv si asupra increderii pe care ar trebui sa o acorzi.

Alegerea

Dupa informarea cat mai precisa a tipului de produse oferit de piata romaneasca, alaturi de preturile practicate de comercianti, trebuie sa realizati o alegere referitor la operatorul de la care doriti sa achizitionati produsul. Alegerea nu trebuie facuta arbitrar si nu este recomandata cumpararea fara o informare in prealabil despre acelasi produs la diferiti comercianti.

Nunta ta

Nunta ta

Inele - diametre standard

Diametre standard ale inelelor

Cum ingrijim bijuteriile?

Cum ingrijim bijuteriile