Luni, Mai 21, 2018

Cum ne îngrijim bijuteriile

Cum ne ingrijim bijuteriileBijuteriile sunt accesorii aparte care aduc un plus de frumusete si eleganta prin aspectul dar si valoarea lor - acestea trebuie purtate si pastrate luând în considerare fragilitatea lor. Atât frumusetea, stralucirea cât si valoarea se pot pierde daca aceste obiecte speciale nu sunt îngrijite corespunzator.

Bijuteriile nu sunt obiecte care se preteaza obiceiului de a le purta în permanenta.
Dimpotriva, va recomandam sa scoateti bijuteriile când ajungeti acasa sau când faceti diverse treburi casnice.

Metalele pretioase (aur, argint, platina) se degradeaza în contact cu diverse substante folosite în gospodarie, cum ar fi detergenti, clor, înalbitor. Ele se pot curata, dar nu vor mai fi niciodata la fel, îsi vor pierde luciul si stralucirea, iar ulterior vor capata o oarecare sensibilitate, înnegrindu-se mai des si mai usor.

Nu încercati sa curatati bijuteriile cu clor sau detergenti. Nu folositi metode "babesti" pentru curatarea bijuteriilor (de exemplu : fiertul în apa cu bicarbonat), deoarece este posibil ca nici o substanta speciala de curatat bijuteriile sa nu mai poata repara raul facut astfel.

Nu numai calitatea metalului si pietrei conteaza, ci si modul cum sunt acestea întretinute!

Nu este deloc recomandabil sa intrati în baie sau sa va spalati pe cap purtând bijuterii de orice fel. Compusii chimici, clorul si actiunile mecanice le pot deteriora. Astfel, apar zgârieturi pe suprafata metalelor sau a pietrelor, iar montura slabeste, ducând pâna la caderea pietrelor.

Cum ne ingrijim bijuteriileVa recomandam sa scoateti bijuteriile înainte de a face baie la strand, în piscina, în mare sau bai termale. Clorul din apa, dar si sarurile distrug atât metalul cât si pietrele naturale sau artificiale, având un puternic efect coroziv asupra acestora.
Veti putea constata o înnegrire puternica a argintului sau aurului, precum si o decolorare si pierdere a stralucirii pietrelor.

Înainte de a merge la culcare, scoateti-va bijuteriile preferate si asezati-le într-o cutiuta pe noptiera. Altfel, datorita miscarilor din timpul somnului, în timp montura pietrelor slabeste si pietrele pot cadea, lantisoarele se pot rupe, iar bijuteriile sunt afectate de transpiratie si contactul permanent cu pielea.

Aplicati parfumul, lotiunile de corp sau produsele de machiaj si coafat înainte de a va pune bijuteriile. Compusii chimici din ele le pot murdari si/sau deteriora.

Majoritatea pietrelor semipretioase (malachit, turcoaz, onix etc.), ca si perlele, au o textura poroasa, astfel încât absorb cu usurinta apa sau compusii chimici din sapun si alte produse cosmetice sau de curatenie, care le pot decolora sau afecta rezistenta. Pentru a le proteja, evitati sa intre în contact cu astfel de elemente.

Evitati orice contact al coralului (de orice fel: natural, presat, artificial) cu apa.
Acesta , revenind în mediul lui natural îsi va schimba definitiv culoarea si textura.

Nu expuneti pietrele la soare sau lumina puternica. Majoritatea pietrelor (ca de exemplu : turcoazele, ametistele) îsi pierd în mod natural culoarea si stralucirea prin expunerea la soare. Multe pietre, desi naturale, sunt supuse la tratamente de intensificare a culorii, ceea ce poate determina în contact cu lumina si caldura puternica o scadere semnificativa a coloritului si luciului, deci implicit a valorii bijuteriei în totalitate.

Nu purtati perlele sau bijuteriile cu pietre pretioase/semipretioase împreuna cu lantisoare de metal sau alte bijuterii cu pietre, pentru ca se pot zgâria. Fiind "pietre" organice perlele contin apa. Feriti-le de caldura si lumina intensa excesiva întrucât acesti factori pot duce la uscarea perlelor, putând sa apara crapaturi, sau decolorari.
Curatarea perlelor din când în când cu o cârpa foarte moale înmuiata usor în apa si stoarsa bine, poate sa le ajute sa-si pastreze umiditatea optima.

Tratati cu atentie deosebita bijuteriile cu pietre fatetate. Acestea se pot usor zgâria, fatetele se pot deteriora (mai ales la granat care este o piatra mai moale). Evitati contactul acestora cu metale, sau orice alti agenti care le-ar putea degrada. Pastrati-le în cutii, în compartimente speciale, captusite cu material textil moale sau în saculeti de catifea sau matase, fiecare separat.

De asemenea, inelele cu pietre fatetate în montura "în tensiune" sunt bijuterii deosebit de elegante, dar ele trebuie purtate cu moderatie si mare atentie, deoarece montura poate slabi, iar piatra se poate ciobi foarte usor, ajungându-se în final la distrugerea bijuteriei. Acestea nu sunt inele care pot fi purtate zi de zi, ani în sir.

Nu încercati sa curatati cu ace sau alte obiecte ascutite montura pietrelor.

O categorie aparte o reprezinta bijuteriile cu sidef (natural sau artificial), diverse tipuri de scoici, os si lemn colorat sau lacuit. Ele necesita un tratament aparte datorita fragilitatii naturale a materialului din care sunt confectionate. Sa nu uitam cât de usor se poate sparge sau sfarma o scoica sau cât de fragila este o bucata de lemn. Aceste materiale de natura organica trebuie ferite, atât în cursul pastrarii cât si al depozitarii, de orice presiune sau lovitura.

În cazul în care va plac bratarile fixe (bratari cerc) care nu prezinta balamale sau alte dispozitive de închidere, încercati sa le alegeti în asa fel încât sa nu necesite largirea si strâmtarea lor mecanica în mod repetat. Desi aurul si argintul sunt metale moi si relativ elastice îndoirea si întinderea repetata a bratarii poate duce la ruperea ei sau la caderea pietrelor montate pe ea.

Depozitarea bijuteriilor se face cel mai bine în casete captusite cu matase, catifea sau alte materiale textile. În ele se pot pastra obiectele din metale nobile (platina, aur, argint) cu sau fara pietre pretioase, cât si pe cele din lemn, ceramica, cupru, sticla, etc.

Obiectele din argint pot fi împachetate în bucati de bumbac moale sau tinute în pungute de plastic, bine închise, pentru a le conserva stralucirea. Nu pastrati obiectele din argint în spatii cu fum de tigara, praf sau expuse la lumina de neon, sau becuri puternice deoarece acestea vor capata foarte curând o nuanta galbuie negricioasa.

Cum ne ingrijim bijuteriileEvitati depozitarea pe mai multe straturi a bijuteriilor cu margele din pietre pretioase sau perle. Oricum acestea sunt supuse deteriorarii datorita contactului între ele, dar în contact direct cu metale sau alte pietre pretioase ele se pot serios deteriora.

Nunta ta

Nunta ta

Inele - diametre standard

Diametre standard ale inelelor

Cum ingrijim bijuteriile?

Cum ingrijim bijuteriile